Brandstof besparing bij Mercedes-Benz Actros

Mercedes-Benz Actros in wat het ‘Fuel Duel’ genoemd wordt:

Brandstofbesparing Mercedes zegt gemiddeld 11 procent beter te scoren dan de concurrentie
De brandstofverbruiktesten zijn gehouden in 22 Europese landen met 90 Actros modellen
Predictive Powertrain Control (PPC) (voorspellende aandrijfcontrole) en FleetBoard zorgen voor extra besparing

Stuttgart – Met een marktaandeel van 23 procent is Mercedes-Benz Actros momenteel marktleider in Europa voor zware trucks met een toelaatbaar GVW van 16 ton en meer. In Duitsland leidt de Actros ook met rond 40 procent marktaandeel. De redenen voor die grote populariteit zitten hem in enorme zuinigheid en de grote veiligheidsuitrusting. De verbruikscijfers overttuigen: de Actros met Euro VI uitlaattechnologie verbruikt tot 5 procent minder diesel dan zijn voorganger, Euro V. In combinatie met het vorige cruise controlsysteem kan Predictive Powertrain Control (PPC) nog 5 procent extra brandstof besparen.

De Actros demonstreert zijn kwaliteiten volgens Mercedes-Benz nog overtuigender als hij vergeleken wordt met zijn concurrenten. Bij ca. 750 brandstofvergelijkingstests in allerlei vloten en in “real-life gebruik” op de weg – Fuel Duel genaamd, ‘brandstofgevecht’; – haalde de Actros een verbruik dat gemiddeld meer dan elf procent lager lag. En de Mercedes-Benz Actros won meer dan 90 procent van alle duels, zo voegt het persbericht van het merk met de ster er victorie kraaiend aan toe.

De test begint met instructies van de chauffeurs, die aanvankelijk vergezeld worden door een ervaren medewerker van Mercedes. De chauffeur begint dan met zijn gewone werkzaamheden met de Actros voor een periode van twee weken, ondersteund door de FleetBoard telematische service. De Mercedes-Benz trucks voor de Fuel Duels hebben alle dezelfde uitrusting: ze hebben de StreamSpace cab, PPC en FleetBoard. De Fuel Duel werd twee jaar geleden gestart als initiatief van Mercedes-Benz Netherlands en heeft inmiddels plaats in 22 landen.

Het bewijs, dat de ontwikkelingsingenieurs van Mercedes-Benz de Actros uitgerust hebben met factoren die het succes bepalen kan volgens de fabricant worden afgeleid uit de 13 “engelbewaarders” aan boord: daaronder zijn de systemen als Proximity Control Assist, Stability Control Assist (ESP) en Lane Keeping Assist heel belangrijk, net als de Active Brake Assist 3, dat autonoom kan remmen in noodgevallen.

Foto 1 en 2: De Actrostrucks van Mercedes-Benz die meedoen aan de ‘Fuel Duel’zijn duidelijk herkenbaar.